Figyelemfelhívás viharos időjárási körülményekre

Tisztelt Látogatók!

A Széchenyi Park – Kisfaludy u. felőli bejáratánál

Mint ahogyan az a fenti képen is jól látszik, a parkokat MINDENKI csak saját felelősségére látogathatja szeles, viharos időjárási körülmények között. Ez azt hiszem, mindenki számára egyértelmű felhívás, ami a parkok vagy strandok minden bejáratánál jól olvasható. Miért van erre szükség? Ezt szeretném Önökkel megosztani.

A város vezetése forrást és figyelmet fordít az idősebb parkfák és fasorok fenntartására, annak érdekében, hogy például a Tagore sétány platánjai még sokáig meghatározó elemei legyenek a balatonfüredi látképnek. Évről évre több százas nagyságrendben ültetünk ki új, fiatal fákat, amivel a város levegője bizonyosan javul, de még a mikroklímára is pozitívan hat. A mi szerepünk a gyakorlati megvalósítás. Fenntartó és alakító metszést végzünk évente a teljes balatonfüredi állomány 30%-án, ez nagyságrendileg kb. 2000-2500 db fa évente. Ezek olyan munkálatok, melyet a fák életritmusa ősz végétől – a tavasz beköszöntéig tesznek lehetővé. Fontos feladatunk a kártevők elleni védekezés is. Különösen az érintett fajok tekintetében, mint például a platán vagy a gesztenye. Természetesen indokolt esetben, elsősorban elszáradt/elhalt/balesetveszélyes részek eltávolítását az év minden szakaszában elvégezzük a város közterületein lehetőség szerint.

Mi okozza azt, hogy egyre többször hallani teljesen egészségesnek tűnő fák kidőléséről/kivágásáról? Miért szaporodnak az elszáradt ágak, ágvégek vegetációs időszakban is? Miért száradnak ki 1-2-3 év fejlődés után egyik pillanatról a másikra fiatal fák?

Elszáradt fa az Arácsi úton
 1. Klímaváltozás:
  Szélviszonyok tekintetében, irányuk megváltozott, erejük nőtt. A hőmérséklet ingadozás óriási, ami nemcsak ránk, hanem a növényállományra is hatást gyakorol. A téli vegetáció, aminek hónapokon keresztül kellene tartania, egyre rövidül. Heves esőzések növelik a talajeróziót. A talaj vízszintjének ingadozása többszörösére nőtt, főleg a parti részeken, ahol a Balaton vízszintemelése is befolyásoló. Esetenként hetekig tartó szárazság következik be.
 1. Nem látható korhadások és gyökérelhalások:
  Szakembereink felkészültek, ez megmutatkozik a város zöldterületein. De van olyan belső korhadás, valamint gyökérzónai sérülés, amit csak és kizárólag műszeres favizsgálattal lehet meghatározni és minősíteni az adott fa egészségügyi állapotát. Ezt a típusú favizsgálatot minden évben egy erre a feladatra szakosodott cég végzi. Nem meglepő módon nem tudja a város mind a 10.000-nél is több fáján elvégezni. Mindig a legforgalmasabb, legnagyobb kérdéseket magában rejtő fáinknál veszünk igénybe külső segítséget. A fákat is egyre több új kórokozó és betegség támadja, amiket nehéz feltérképezni és kivédeni.
 1. Nem megfelelően kialakított fasorok:
  A 20-30 éve vagy még annál is régebben telepített fasorok, csoportosulások nem megfelelő tervezése a mai napig a város több pontján problémát jelent. Például a Tagore sétány vagy a Szabadság utca platánsorai, vagy az alábbi képen látható Blaha szobor mögötti fenyőcsoport, de példaként hozhatnám a Kiserdő társításait is. Mindegyik helyen a sűrűség, a nem megfelelő tő táv okozta nyurgulás, valamint a sűrű lombkorona okozta alsó részek kopaszodása a fő probléma.
A „Blaha kör”
 1. Nincs tökéletes megelőzés:
  Egy ekkora területen, ilyen mennyiségű és koros állomány fenntartását nem lehet maradéktalanul lefedni faápolás szempontjából. De törekszünk rá. Folyamatosan fiatalítjuk az állományt, permetezünk, gallyazunk, kivágunk, visszafiatalítunk parkfákat a balesetek megelőzése, valamint a növényegészségügyi helyzet fenntartása, javítása érdekében.

Végezetül szeretném megkérni Önöket, hogy amikor az előrejelzés szerint is változékony idő várható erősödő széllel, ne a parkokba, a fák alá tervezzenek programot, a balesetveszély elkerülése érdekében. Zivatarok, villámlás esetén hasonló a helyzet, nem tanácsos fák alatt menedéket keresni. Továbbá még egy dolog: amikor a kosaras emelőt munka közben látják a sétányon, kollégáink pedig hangos motorfűrészekkel végzik a feladatukat, kérem hogy ne az legyen az első gondolatuk, hogy „Ezt miért pont most kell csinálni?!”. Inkább az jusson eszükbe, hogy a parkfenntartók munkája nélkül a Tagore sétányon már egy sem állna az öreg platánok közül.

Tagore sétány

Balatonfüred számos védett, öreg fával rendelkezik megjelölten, amiket érdemes felfedezni, de számos gyönyörű, egyedi értékű fa is található még a városban.

Pádár Tamás
Parkfenntartás