„A Balaton élővilágának változásai az elmúlt 150 évben” Takács Péter előadása 2023.10.26.-án 17:00-tól a Bodorkában!

Takács Péter a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársának színes, tudományos, ismeretterjesztő előadása a Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban.
Az előadás címe: A Balaton élővilágának változásai az elmúlt 150 évben

A Balaton-környéke a Kárpát-medence egyik különleges természeti értéke, ami világszinten is egyedülálló környezeti adottságokkal bír. Az ember már évezredek óta jelen van ezen a területen, a tó haszonvétele is hosszú időre tekint vissza. De sokáig nem történt számottevő beavatkozás a tó életébe. A 16. századtól kezdődően azonban egyre-másra történnek kísérletek a tó emberi érdekeknek megfelelő „használatára”, de az igazán nagy léptékű beavatkozások a 19. század második felétől kezdődtek meg.
Takács Péter a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója előadásában bemutatja az elmúlt 150 évben, a tó életében bekövetkezett változásokat és értékeli a beavatkozások hatásait.

Takács Péter 2005 óta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben dolgozik, tudományos főmunkatárs. Elsősorban kisvízfolyások hidrobiológiai vizsgálatával, emberi beavatkozások hatásaival foglalkozik. Ilyenek az élőhely-degradáció, az idegenhonos fajok, a halastavak vízi élővilágra gyakorolt hatásainak vizsgálata. Invazív és őshonos halfajokat morfometriai és genetikai eszközökkel vizsgál.

A belépés ingyenes! Szeretettel várunk mindenkit!