A Balatoni Ökomúzeum konferenciáján járt a Bodorka

Szakmai továbbképzésen vett részt a Probio Zrt. Bodorka Vízivilág Látogatóközpont részlege. A Siófokon megtartott konferencián és tréning programon a Balaton környéki gazdaságban és turisztikában érdekelt szereplők számára kínáltak szakmai előadásokat. Több neves kutató is bemutatta jelenlegi munkáit, mellyel szeretnék elérni egy összetartó és erős ökomúzeum létrehozását.

A Balatoni Integrációs Kft. munkatársai leszögezték, hogy a létrejövő Balatoni Ökomúzeum nem a klasszikus értelemben vett múzeum, hanem egy minden turizmushoz köthető egységet magában tömörítő ökomúzeumként kell elképzelni.

Ide tartoznak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park értékei és látogatóközpontjai, a Bakony-Balaton Geopark, a települések múzeumjai és látnivalói, és nem utolsó sorban a régió egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont.

A szakmai nap folyamán bemutatásra kerültek a különböző területek értékei és fenntarthatósággal kapcsolatos feladatai, a gyermekek számára a környezeti nevelés fontossága, és a Balaton természeti védelmére hozott erőfeszítések.

Az előadók között olyan személyeket tisztelhettünk, mint Dinya László a fenntartható mikrorégiók kutatója, Szemethy László a vadgazdálkodás, halászat és fenntartható vidéki turizmus szakértője, vagy Zádori Iván az ökomúzeumok és tájobszervatóriumok hasznosításának kutatója.

A konferencián külföldi előadások is elhangoztak a külföldi példák tanulságait bemutatva. A Bodorka céljai között szerepel a fenntartható környezeti nevelés, és a klímaváltozás hatására fokozatosan csökkenő halfajok továbbá hüllők és kétéltűek bemutatása. Az összefogással a közös védelem érdekében mindent el fogunk követni azért, hogy még sokáig megcsodálhassuk ennek a csodálatos tónak az élővilágát és környezetét.