A parkfenntartó télen sem pihen

Munkatársaink folytatják a téli időszakban egyik legfontosabb feladatunkat a parkfák gallyazását, metszését, valamint a beteg sérült fák kivágását és ezek tuskóinak eltávolítását. Ezek a munkálatok jelenleg a Tagore sétányon, a Zákonyi sétányon és a Kisfaludy strandon zajlanak.

A Tagore sétány Széchenyi szobor környezetében található platánjainak magassági korlátozását az utóbbi időszakok szeles időjárása indokolta. A fák állékonyságának megőrzése érdekében a vázágak kurtításával a korona szélnek kitett felületét csökkentjük. Ugyanakkor a száraz ágakat is eltávolítjuk megakadályozva ezzel a későbbi balesetveszélyt és hulladékképződést.

A Kisfaludy strand éves felújítási munkáinak keretében a fagyott talajt kihasználva a beteg fűzfákat eltávolítjuk, melyeket a tavaszi időszakban a törzs méretét alapul véve a megfelelő darabszámú és fajtájú fafajjal pótoljuk. A kérdéses fákon az elöregedettségre külső jelekből is következtethetünk, a törzsek odvasak, bekorhadt ágcsonkokat hordoznak, rajtuk keresztirányú repedések láthatóak. Az ágak és a törzsek külső felületén megjelenő taplógomba termőtestek már a törzs nagyarányú korhadtságára, állékonyságának jelentős csökkenésére utal, mely balesetveszélyt hordoz magában. Erről a kivágott fák törzsének szemrevételezésével magunk is meggyőződhetünk.

A Zákonyi sétány belső platánsorának koronaalakító és fenntartó metszése hozzájárul ahhoz, hogy a nyári időszakban megfelelő árnyékoló hatást érhessünk el kisebb koronaméret mellet úgy, hogy a mellettük található fasor és gyepfelület megfelelő mennyiségű napfényt kaphasson.

Az elkészült korona látványos eleme a Zákonyi sétánynak.