Balatonfüred közterületeit felkészítettük a nyári szezonra

Egynyári kiültetés a Tagore szobor előtti kiemelt ágyásban

Mint azt az előző cikkünkben olvashatták, a PROBIO Zrt. munkatársai a járványügyi helyzetre vonatkozó előírásokat betartva, de a már megszokott színvonalon végezték munkájukat, látták el feladataikat. Ennek a tevékenységnek most, a korlátozások enyhítésével, a nyári szezon kezdetén látszik meg leginkább az eredménye.

Az Écsy u., bal oldalt a Zákonyi park öntözött gyepfelülete, jobb oldalt frissen, fenntartható módon kialakított cserjeágyás az utca teljes hosszában

Reméljük, hogy mind a helyi lakosok, mind a Balatonfüredre látogatók örömüket fogják lelni abban az impozáns természeti, valamint épített környezetben, amit a Város Önkormányzata folyamatosan fejleszt, a PROBIO Zrt. pedig fenntart, szépít. Sajnálatos módon a járvány miatt két fontos esemény: az inkább szakmai szempontból érdekes, szinte már hagyományosnak mondható Floretum virágbemutató, valamint a 2020-as Entente Florale, Virágos Európai Városok és Falvak verseny sem kerül megrendezésre, ezért a szeptemberre Balatonfüredre tervezett díjátadó is elmarad. Viszont ígéretet kapott rá a Város, hogy a 2021-ben megrendezésre kerülő verseny helyszíne biztosan Balatonfüred lesz.

A Zákonyi Park rézsűs évelő ágyása
(Ki gondolná, hogy mellette a télen egy jégpálya üzemelt?!)

A Parkfenntartási részleg főbb feladatai közé tartozik a tavaszi időszakban a teljesség igénye nélkül:

  • az elöregedett, elszáradt és a téli időszakban kivágásra került parkfák pótlása
  • a hiányos vagy nem megfelelően fejlődő cserjeágyások pótlása
  • rózsaágyak gondozása, igény szerinti pótlása
  • az egynyári virágágyások felújítása, valamint beültetése
  • a slaggal és lajtkocsival történő öntözés biztosítása
  • automata öntözőrendszerek újraindítása, esetleges javítása és folyamatos karbantartása

Gondot jelent számunkra a létszámunk és eszközeink kapacitása és az a sok szerteágazó kihívás, feladat, probléma, amit napról-napra a közterületeken meg kell oldani, alkalmazkodva a forgalomhoz, az időjáráshoz.

Természetesen igaz az is, hogy ekkora területen nem lehet mindig és minden tökéletes állapotban, ahhoz sokkal nagyobb kapacitás kellene. Mi is tudjuk, hogy a frissen nyírt fűnél nincs szebb, vagy egy frissen kapált és megöntözött ágyás is akkor a leginkább szemet gyönyörködtető. Területeink gondozásával rotációszerűen visszatérve haladunk, s az időjárási, természeti és ember okozta károkozásokkal is meg kell küzdeni.

A Rózsakert egyik csokra

Cserje, valamint évelő pótlásokat végeztünk a Jókai utca vasút alatti ágyásaiban, a Széchenyi sétányon, a Gyógy-téren, az Endrődy, Kossuth és a Petőfi utcákban, összesen több, mint 100m²-en. Emellett az Önkormányzat zöldterületfejlesztési programjának keretein belül több mint 50 db iskolázott díszfa került telepítésre, egy részüket pótlásra, jelentős hányadukat pedig új fasorok kialakítására használtuk fel.

Évelő ágyás a Gyógy-téren

Balatonfüred élen jár egynyári ágyások terén, mind mennyiségben, mind minőségben, a fajtaválasztékról nem is beszélve. Összesen 2254m² felületen, több, mint 100 különböző fajta, mintegy 25.000 db magas minőségű egynyári palánta került kiültetésre a város számos pontján, beleértve a városban elhelyezett 40 db virágládát és több száz db villanyoszlopot díszítő muskátli kaspókat. Hasonlóan az elmúlt 11 évhez, az idén is Pádár Tibor parkfenntartási részlegvezető koncepciói alapján kerültek kialakításra ágyásaink. Köszönet jár a részleg dolgozóinak a munkájukért!

Fajtagazdagság a Vitorlás téren
Merem ajánlani azoknak, akik megtehetik, hogy nézzék meg most a friss egynyári beültetéseket és vegyék szemügyre 2 hét vagy 1 hónap elteltével, egészen más képet fog mutatni.

Az öntözés általános fogalomnak tűnik és házikerti körülmények között nem is számít nehéz feladatnak. Mindezt professzionális szinten biztosítani egy Balatonfüred méretű városban az igazi kihívás. Főleg úgy, hogy az elmúlt 100 évben a 2020-as a 3. legszárazabb tavaszi időszak volt. Mára már sok helyen tudunk automata öntözőrendszert működtetni, a nagyobb parkokban, valamint a sétányok mellett és természetesen a strandokon is.

A kihívást a már meglévő ágyásokban pótolt növények, frissen telepített díszfák, díszcserjék, valamint az egy/kétnyári ágyások jelentik. Ezen területek egy részén vízvételi helyeket tudunk kialakítani, amelyeket állandó nyomáson tartva, bármikor tudunk slagos öntözésre használni. Ahol az előbbiekre nincs lehetőség, ott lajtkocsikat vetünk be, rendszerint 2 db-ot, heti 32 órában, ez majdnem 200m³, lajtkocsival helyszínre szállított vizet jelent 1 héten. Az öntözéshez felhasznált víz természetesen talajvízkutakból származik. (Tartós szárazság esetén nem hanyagság, ha esőben is működik a locsolórendszer! Gondolni kell arra, hogy nagyon sok víz hiányozhat a talajból.)

Bojtocska a Gyógy-téren

Van még egy koránt sem elhanyagolható probléma, ez pedig nem más, mint a fent említett, illetve nem említett munkák során keletkezett zöldhulladék megfelelő kezelése. A Balatonfüreden élők és a honlapunkat olvasók jól tudják, hogy mi nyírjuk a gyepfelületeket, mi gondozzuk a cserjeágyásokat, ezzel együtt mi végezzük a város összes közterületen található sövényének évenként 3-4-szeri vágását/formázását is. Csak szemléltetésképpen, a város kiemelt területein, gyűjtéssel és szegélyezéssel nyírt gyepfelület mérete több, mint 35.000m², szintén kiemelt területeken évi 5 alkalommal nyírt sövények alapterülete mintegy 800m². Ezen munkálatok során keletkező zöldhulladék 100%-ban komposztálásra kerül az ÉBH balatonfüredi komposztáló telepén. De a kapacitás véges. Ha a lakossági zöldhulladék mennyiségét nézzük, sokszorosa a PROBIO által termeltnek. Ezért mindenkinek, akinek lehetősége van rá, előszeretettel ajánljuk a házi komposztálást.

A házhoz menő zöldhulladék gyűjtés gyakoriságának, valamint a kihelyezhető hulladékok fajtájának és mennyiségének csökkenése miatt ajánljuk a házi komposztálást, és olyan kertművelési technológiák alkalmazását (pl. mulcsozás), melyekkel meg tudjuk előzni a zöldhulladék keletkezését, vagy csökkenteni tudjuk azt.

Magyarországon évi több, mint 400 kg hulladék keletkezik háztartásonként. Ennek jó része biohulladék, amelynek égetése tilos Balatonfüreden. A házi komposztálás környezetvédelmileg a legelőnyösebb hasznosítás, hiszen mindenki úgy juthat a körforgásos feldolgozás révén minőségi szerves trágyához, humuszhoz drága szállítás, plusz kibocsájtás nélkül, hogy nem kell műtrágyára, tápanyagokra költeni.

Az alábbi elérhetőségen olvashatunk a témában:

https://www.zoldpolc.hu/komposztalas-hazilag-343

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/cikk/0827/416381/20080701_komposzt_zo_1.htm

A Japánkert újra gondolt sziklakertje és a mellette tekergő egynyári ágyások

Zárásképpen meg szeretnék kérni mindenkit, hogy aki Balatonfüred közterületein jár az év bármely időszakában, álljon meg egy pillanatra, nézzen körbe, gyönyörködjön el a környezetben és ha ideje engedi, vegye észre azt a munkát, a mi munkánkat, ami a parkok, terek tisztasága, berendezése és szépsége mögött rejlik. Azt hiszem mindannyian örülünk, hogy végre több időt tölthetünk a szabadban, kollégáinknak is az az igazi dicséret, amit az utca emberétől kapnak munkavégzés közben.

Köszönjük szépen, hogy megbecsülik a munkánkat!

Pádár Tamás
Parkfenntartás