Fasorfelújítások Balatonfüreden

A városi fasorok nagyon sok esetben nem a növényeknek legkedvezőbb helyeken létesülnek. Elsősorban a városi klíma javítása és esztétikai szempontok kerülnek előtérbe, a telepített növények igényeit kevésbé vesszük figyelembe. Különösen igaz ez abban az esetben, amikor az infrastruktúra – járda, útszegély elektromos és hírközlési kábelek, víz és csatornahálózatok, burkolatok – kialakítását megelőzően kerülnek a helyükre ezek a növények.

Iskola u.

Ilyenkor nem csak a kedvezőtlen élőhelyi adottságok, hanem a gyökérzónát illetve koronát megzavaró tevékenységek is nehezítik a növények életét. Mindez azt eredményezi, hogy a fák elpusztulnak a fajra jellemző maximális életkor elérése előtt, vagy olyan szinten károsodnak, deformálódnak, hogy az elhalt részek leszakadásával potenciálisan balesetveszélyesek, az eredetileg nekik szánt klímajavító, árnyékoló és díszítő feladatukat nem képesek ellátni, így lecserélésre kerülnek. Nincs ez másképp városunkban sem.

Bajcsy u.

Az elöregedett fasorok cseréje – például a Perczel Mór utcai hársfasor – mellett az Önkormányzat megrendelésére új fasorokat is telepítünk, úgy bel – mind külterületeken. Az új fasorok kialakításakor az egységesség követelménye mellett a termőhelyi viszonyokat vesszük elsősorban figyelembe, annak érdekében, hogy a fenntartás folyamán a lehető legkevesebb, a növények természetes növekedését befolyásoló beavatkozásra legyen szükség.

Bartók Béla u.

Ezért olyan fafajokat választunk, melyek a városi viszonyokat jól tűrik, kevés hulladékot termelnek, nem allergének, termést lehetőleg nem hoznak, gyorsan elérik azt a méretet, mely díszítő értéküket adja, dekoratívak, a közlekedést hátrányosan nem befolyásolják.

Bartók Béla u.

Olyan már bevált fajokat telepítünk, mint a Nyugati ostorfa, Oszlopos gyertyán, Oszlopos juhar, Korai és Hegyi juhar fajtái, Kislevelű hárs, Csörgőfa, Egybibés galagonya, Díszkörte, Virágos kőris, ennek gömb habitusú ’Mecsek ’ nevű fajtája, melyek az országban több helyen és nálunk is már bizonyították alkalmasságukat.

Déryné u.

Pacsirta u.

Tervezett helyszíneink:
(Fotó Déryné) Déryné utca
(Fotó Pacsirta) Pacsirta utca
(Fotó Öreghegyi) Öreghegyi utca
(Fotó Bajcsy) Bajcsy – Zsilinszky E. utca
(Fotó Bartók 1.) Jelenlegi állapot a Bartók Béla utcában
(Fotó Bartók 2.) Bartók Béla utca
(Fotó Iskola u) Iskola utca
(Fotó fasor) Már megvalósult fasor telepítés eredménye
A kivitelezéshez kapcsolódó zajhatás és a gépkocsiforgalom esetleges akadályozása miatt megértésüket előre is köszönjük!

Szabó Szilveszter
Probio Zrt.