Ismét virágba borult Balatonfüred

Gyógy-tér

Az igen szeszélyes áprilisi időjárás ellenére az itt lakók, illetve az ide látogatók megcsodálhatják a Probio Zrt. őszi munkájának gyümölcsét, a tavasz első jeleit mutató hagymás növények megjelenését. A kétnyári, a cserjeágyásokban és a fiatal fák tányérjában már sok helyen nyílnak a különböző fajtájú hagymások.

Vitorlás-tér (nárcisz faja: Carlton, tulipán fajta: Van Eijk)

Amikor tavasz végén az árvácskák és velük együtt az ágyásban található hagymások kiszedésre kerülnek, sok járó-kelő kérdezi meg a kollégáinktól, hogy mi történik ezekkel a növényekkel. Amikor a hagymák már visszahúzódtak, felszedik a cég munkatársai, kiválogatják és megtisztítják, majd pedig hűvös, száraz, szellős helyen tároljuk őket. Ősszel azokat a hagymákat, amik már egyszer ki voltak ültetve, cserjeágyásokba és fák tövébe ültetjük be. A városban számos helyen kerültek kialakításra új ágyások pl. Tátra lépcső, Kisfaludy u., Arad u., Petőfi S. u. (Arácsi lámpánál), a hagymás növényekkel való beültetés szempontjából, ezeket az ágyásokat mindig előnyben részesítjük.

Tátra-lépcső (nárcisz fajták: Carlton, Ice King)

Ezen felül a tavalyi ősz folyamán 15.600 db friss beszerzésű hagymás növény került kiültetésre, amik Németországból érkeztek hozzánk a Bíró Zrt. és a Papp Kertészet (Papp Tibor) közreműködésével. Ez a mennyiség magába foglal 19 fajta tulipánt, 7 fajta nárciszt, 3 fajta jácintot és különlegességként az Önkormányzat környezetében egy díszhagyma fajtát, melynek még csak a levelei láthatóak és a virágzása majd csak májusban lesz esedékes.

Városháza
Három jácint fajta vegyes beültetésben (fehér: White Pearl, rózsaszín: Apricot Passion, lila: Purple Sensation)
Ambassador fajtájú díszhagyma és Prinses Irene tulipán
Tulipán fajták: Black Hero, Snow Crystal

Ejtsünk néhány szót ezen növények fenntartásáról is, hiszen a kiültetéssel még nincsen vége a munkának. Az ágyásokat, amelybe a hagymásokat ültettük rendszeresen kell gyommentesíteni, mivel tyúkhúr nagyon szeret megjelenni az árvácskák és a tulipánok között, mindig pont ott, ahol a leginkább nem szeretnénk gazt látni. Fontos ezen felül, hogy az elvirágzott részeket távolítsuk el, a nárciszok nagyrészt előbb elvirágoznak, mint a legtöbb tulipán fajta és ezek díszítő értékét rontja, ha mellettük elszáradt virágok láthatóak. Az öntözésre is érdemes oda figyelni. A tulipánok, nárciszok, jácintok sem fejlődnek megfelelően, ha nem kapnak elegendő csapadékot, bár idén áprilisban szerencsére az esőzések levették a vállunkról ezt a terhet.

Balatonfüred, 2023.04.25.

Hoffmann-Tóth Krisztina

Parkfenntartási művezető

Fotók: Baumann Béla

Zákonyi sétányon levő virágládákban felváltva került beültetésre a Mary Ann nevű tulipánok és a Rip van Winkle fajtájú nárciszok
Kígyó ágyás (Tulipán fajták: Van Eijk, Suncatcher)
Rózsakert
Katona a hóban park előtti vegyes tulipán beültetés
Tulipán fajták: Suncatcher, Queen of Night, Happy Generation, Abba, Van Eijk, Candela
Purple Bouqette tulipán fajta
71-es úti körforgalom madártávlatból
Tulipán fajták: Apeldoorn Elite, Queen of Night