Parkfenntartás télen Balatonfüreden

Nem csak Balatonfüred környékén, hanem nagy általánosságban is úgy emlegetik a parkfenntartókat, mint kertészek. Ami helytálló is, abból a szempontból, hogy szakmai ismereteik, valamint gyakorlatuk, illetőleg munkaidejük jelentős részét a növények, zöldterületek gondozása, karbantartása, fejlesztése teszi ki. Csakhogy a városüzemeltetésen belül a parkfenntartók nem „csak” kertészek.

Vitorlás tér 8:00 előtt, az első hóeltakarítás után

A PROBIO Zrt. parkfenntartási részlege aktívan kiveszi a részét a téli, valamint időszakos munkákból, mint amilyen a hóeltakarítás, síkosság mentesítés, burkolatok tisztítása és karbantartása. A részleg gépparkja, csakúgy mint dolgozói kiemelkedőek országos viszonylatban. A fűnyíró traktorok, a legkisebbtől a legnagyobbig, amik szezonban a parkok gyepét ápolják, télen hóügyeleti szolgálatot látnak el. A dolgozó kollégák pedig, akik tavasszal és nyáron a parkok sövényeit nyírják, vagy éppen az ágyásokat kapálják, ebben az időszakban hólapátot, lombseprűt, szóróedényt ragadnak. A lehetőségeinkhez képest mindent megteszünk annak érdekében, hogy a város mindig a legszebb arcát mutassa és a legbiztonságosabb legyen.

ISEKI professzionális kistraktor téli szettjében

Hazánk klímája változik, ezért ma már nem jellemző az a tendencia, hogy karácsonytól Február közepéig a hó elfed mindent és nem lehet kertészeti munkát végezni. Természetesen a növények biofiziológiai igényei és a nulla fok alatti hőmérsékleten végzett munka nem minden esetben fér meg egymás mellett. Felsorolnék néhány olyan, részlegünk által végzett parkfenntartói munkát a teljesség igénye nélkül, amelyet a téli hónapokban lehet és szükséges végezni.: Idősebb parkfák metszése, ifjítás, bozótírtás, fakivágás, tuskómarás, gallyazás, burkolatseprés, kátyúzás, közlekedési táblák karbantartása, hulladékgyűjtése, kétnyári virágágyások tisztítása, lombgyűjtés gyepes felületekről és cserjékből egyaránt, cserjemetszés(faj/fajta és kor függvényében), a város utcabútorainak karbantartása(padok és hulladékgyűjtők javítása, cseréje, festése és csiszolása, folyamatos tisztán tartása), közterületi szobrok téli védelme/takarása, játszótéri eszközök felülvizsgálata, karbantartása, olajozása. Lelki és tervszerinti felkészülés az előttünk álló szezonra 🙂

Nem is olyan kevés ugye?

Platánfák kúp alakra metszése a Zákonyi sétányon

Nem szabad elfelejtenünk továbbá a város adventi díszkivilágításának a munkáit sem. Az összes elem átvizsgálását és javítását november és december hónapokban végezzük el. Nem volt még olyan év, amikor nem kellett volna egy-egy komplett átfeszítés teljes egészére új fénykábelt fűznünk. Advent első vasárnapja előtt az összes díszt a helyére kell szállítanunk, hálózatra kötni, rögzíteni, figyelve emellett az érintésvédelmi és egyéb biztonsági szempontok betartására. Szintén nem volt még olyan időszak, amikor egyik világító test sem hibásodott meg a több mint 1 hónap alatt. Az idei évben is sikerült az ilyen jellegű meghibásodásokat 24 órán belül kijavítanunk. A környezettudatosságot szem előtt tartva az elmúlt évekhez hasonlóan igyekszünk minden évben áttérni az energiatakarékos, LED fényforrású elemekre, amik színeikben is szebben mutatnak.

Napfelkelte a Vitorlás téren

A fent felsorolt munkák elvégzésére nincs kapacitásunk szezon közben, ha úgy tetszik előre dolgozunk, időt spórolunk meg, hiszen Balatonfüred nagysága, fejlődése, látogatottsága egyre csak pozitív mutatókat hoz, pandémia vagy globális felmelegedés ide vagy oda. A nyári városi rendezvénysorozat (amely reméljük, hogy az idén már teljes egészében meg tud valósulni) plusz terheket ró cégünkre, de nem bánjuk, mert hisszük, hogy a város önkormányzatán, a turisztikai, kulturális szervezeteken, valamint Balatonfüred teljesen egyedi és megnyerő hangulatán kívül, a mi munkánk, kollégáink, erőfeszítéseink és parkjaink szépsége is hozzájárul ezen pozitív mutatókhoz.

Árvácska ágyás a Gyógy – téren

2021.01.29.

Pádár Tamás
Parkfenntartás