Szabadság utcai fasor ápolási munkái 2020

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a PROBIO Zrt. 2020. január 13- 24. napokon 8-14.00 óra között a Szabadság utcai fák ápolását, gallyazását és az engedélyezett kivágandó fák eltávolítását végzi.

A fasorok telepítésekor a fajta választás nem vette figyelembe a platán növekedési erélyét koronaméret és gyökérzet tekintetében, melynek hosszú távú fenntarthatósága kérdéses és költséges. A jövőben – 10-20 év múlva – a fasor teljes cseréjén el kell gondolkodni, fajtaváltással a hely adottságaihoz igazodva. A jelenlegi fasor, a korona számára is túlzottan sűrű ültetés miatt, csak a gyakori és erőteljes metszéssel tartható fenn, mely az állandó sebzési felületekkel kaput nyit, az amúgy is felszaporodott, és újonnan megjelent károsítóknak. Az utóbbi időben egyre gyakoribb szeles időjárásra tekintettel a fák töréskártól való megóvása érdekében az utcában található fák koronájának könnyítéséről döntöttünk.

A Szabadság utca burkolat és járdafelújítását is részben, az időközben nagyméretűre nőtt platánok teszik szükségessé. A megmaradó egyedek életfeltételeinek megőrzése érdekében, a járda szegélyének újjáépítése mellett, az úttest szélességének 25-cm-el történő szűkítését is elvégzi a kivitelező mind két oldalon, biztosítva ezzel a fák rendelkezésére álló gyökérzónát.

A beruházást megelőző favizsgálat célja a jelenlegi fasor egységes megtartása és balesetveszélyes egyedeinek kiszűrése volt. Ennek érdekében a fasor többi egyedének egészséges növekedését akadályozó fákat, valamint a beteg és állékonyságában veszélyes egyedeket eltávolítjuk.

A fenti időszakban a baleset- és anyagi károktól mentes munkavégzés érdekében az utcát esetenként, időszakosan, részlegesen lezárjuk.

Kérjük, hogy a munkavégzés idején az utcában gépjárműveikkel ne parkoljanak.

Szíves megértésüket és türelmüket  köszönjük!