Új Közterület: A Zákonyi Park

Balatonfüred Város Önkormányzata azon túl, hogy az országban a legmagasabb színvonalon tartja fenn a város közterületeit, zöldfelületeit, folyamatosan fejlesztve azokat. Elsődleges céljai között szerepel az is, hogy növelje ezen területek nagyságát városszerte. Ennek remek példája a most készülő Zákonyi Park, a Zákonyi mélygarázs tetején, aminek a kivitelezési munkáit természetesen a PROBIO Zrt. végzi.

A 2016-ban Mixtura különdíjjal is jutalmazott, Tilia Kertészeti Bt. által tervezett vadonatúj Zákonyi Park mind épületeiben, mind szilárd burkolataiban, mind zöldfelületein tökéletesen illeszkedik a Balatonfüreden már megszokott, elegáns és impozáns környezetbe. Fontos célja az újonnan létrehozott közterületnek, hogy enyhítse a szemben található és Balatonfüred egyik leglátogatottabb területének számító, Zákonyi sétány forgalmát. Ezt a törekvést hangsúlyozva, a parkban kialakításra kerül egy „vízjáték” is, valamint a téli időszakban jégpálya is vonzza majd a látogatókat, kikapcsolódni vágyókat.

A nyári teljesítési időpont miatt, a Parkfenntartási részleg munkatársainak fontos volt, hogy minél nagyobb gyökérzettel rendelkező növényeket telepítsen, a jobb eredés érdekében. Ennek megfelelően, előnevelt, konténeres növények kerültek beszerzésre. Valamint ebben az időszakban már nem számít hatékony megoldásnak a vetés, még öntözőrendszer mellett sem, ezért az osztrák Augsberger Gyepszőnyeg Kft. „Sportpálya gyepszőnyegei” varázsolják igazán „zölddé” az parkot, melyek már számtalan alkalommal bizonyították minőségüket a város több pontján és a Kisfaludy, valamint Eszterházy strandokon is.

A területen több, mint 50 db parkfa, 100-nál is több évelő, valamint cserjenövény, csaknem 1500m2 gyepfelület és 4 új egynyári virágágyás színesíti a látogatók előtt is hamarosan megnyíló parkot, amely saját, a PROBIO Zrt. munkatársai által tervezett és Poliext csövekkel, valamint Rainbird öntözőfelyekkel kiépített automata öntözőrendszerrel is rendelkezik, felkészülve ezzel a nyári szezonban egyre gyakrabban jelentkező aszályos időszakokra.

Az Écsy u., valamint a Zákonyi u. felől, a koros platánfák megóvásával egy igazán gyönyörű keretet is biztosítottunk az új közterületnek.

Pádár Tamás