Városi fák műszeres vizsgálata – meglepő eredményekkel

A személyi- és vagyon biztonság érdekében szakvállalkozó bevonásával műszeres favizsgálatot végeztünk, két, a városban sokak által ismert fa vonatkozásában. A vizsgálatok a kívülről nem látható törzssérülések feltárására és a fa méreteinek, fajának, korának és egészségi állapotának figyelembe vételével azok biztonsági kockázat-becslésére, illetve az előzetesen veszélyesnek gondolt fák megtartásának vagy kivágásának eldöntésére irányultak.

Az vizsgált fák egyike a Szent István téren, a Piros Iskola előtti parkosított területen álló védett, koros szilfa.

A fa állékonyságát egy korábbi sérülésből fakadó beavatkozás után szakembereinknek az ott található odú drénezésével és lefedésével, az odvasodás lassításával sikerült biztosítani.

Mint ahogy a fa előéletét ismerve arra számítottunk, a műszeres vizsgálat a törzsben jelentős méretű, korhadást tárt fel.

Ám várakozástól eltérően a fa jelenlegi koronamérete mellett jelenlegi állapotában környezetére nem jelent veszélyt és a korona méretének folyamatos korlátozásával még hosszú ideig megtartható.

A másik vizsgált fa a Kisfaludy strand lídója mellett található, sokak által kedvelt fűz.

Az előző vizsgálathoz hasonlóan itt is a magyar fejlesztésű és gyártású FAKOPP műszer és szoftver alkalmazásával végeztük a vizsgálatot.

A vizsgálat eredményeként megállapítást nyert, hogy a hogy a koronában található korhadások és sérülések ellenére a törzs teljesen ép.

A korona viszonylag kis méretben történő megtartása mellett a vízparton pihenők még évekig biztonságban élvezhetik árnyékát a forró nyári napokon.