Városi zöldterület fejlesztések 2018

Cégünk Balatonfüred Város Önkormányzata megrendelésére és finanszírozásában a korábbi évekhez hasonlóan hozzávetően 10 millió forint értékben, a 2018. évi útfelújítások részeként elkezdte a kapcsolódó zöldterület felújításokat. Ennek első lépéseként a Perczel Mór utcában az elöregedett, a villamos vezeték miatt többszörösen visszavágott és emiatt korhadásnak indult fák

cseréjét 37 darab oszlopos juhar ültetésével elvégeztük.

Ezek a keskeny koronaformának köszönhetően a mellettük található közút forgalmát nem zavarják, fenntartásuk kevesebb beavatkozással is elvégezhető. A fajta jó várostűrő képességével, szép őszi lombszíneződésével és az oszlopos formájával esztétikailag is kiemelkedő minőségű fasor nevelésére nyílik lehetőségünk.

A károsodott fák kivágása és tuskómarása 2019. januárjában történik. Az újonnan ültetett fákat két oldali karózással és gyökérnyak védővel láttuk el a hosszú távú egészséges fenntarthatóság érdekében.

A Horváth Mihály utcában lassan befejeződő ingatlan-beruházásokat követően az útszegélyek megépítését és az útburkolat felújítását követően kialakításra került az ingatlanokat határoló kerítések és az útszegély között egy zöld sáv telepítésére szolgáló terület, melynek megvalósítását 38 darab ’Black diamond’ fajtájú kőris sorfaként történő telepítésével megkezdtük.

Az újonnan telepített fasor majd összesen 55 darab egyedből áll, ezek telepítését még a kora tavaszi időszakban kívánjuk elvégezni. A fasor esztétikai értéke mellett komoly ökológiai értéket is képvisel.

Az elöregedett és a kerítések állagát veszélyeztető, beteges, pusztulásnak indult törökmogyoró és hárs fákat január hónapban eltávolítjuk.

Mindemellett fákat és cserjéket telepítettünk a Köztársaság lakótelepen, Deák Ferenc utca Tagore hotel előtti szakaszán, Zsigmond utcában,

a Kéki-patak melletti kerékpárúton, a Rozmaring, Magyare és Galagonya utcákban, a Völgy utcában, az Arácsi úton, a Kovászna parkban, Vaszary utcában, a Lóczy és Petőfi utcákban, összesen mintegy 200 darab lombos és örökzöld fát valamint 3000 cserjét:

2018 -ban Önkormányzati finanszírozásban elkészült zöldterület fejlesztések
fajok mennyiség (db) ültetés helye
Babérmeggy 12 Tagore Hotel
Mahónia,                  Borbolya,                 Törpefenyő 24 Tinódi u.
Mirtuszlonc,                   Heuchera,                                   Tiszafa 240 Zsigmond u.
Hárs 16 Hivatásforg. kerékpár u.
Babérmeggy 6 Horváth M 25-33.
Cserszömörce,       mirtuszlonc 200 Arácsi u.
Tulipánfa, kőris 2 Kovászna park
Oszlopos juhar 3 Arácsi -Sellő sarok
Kőris,                                Borbolya,                                Kúszó boróka 18 Lóczy – Temetőköz sarok
Hárs 27 Petőfi u (Lóczy – Séta szakasz)
Mezei juhar 6 Spar parkoló
Szil                                              Tűztövis 250 Vaszary u
Oszlopos gyertyán                       Hárs 9 ALDI bejárati út
Gömbkőris 9 H. M. sporthotel – Buszp.
Kőris ‘Urbanite’ 14 Vaszary, Arad vége
Kőris                                     Díszcseresznye 6 Elkerülő u. Ny
Fák, cserjék 35 + 350 Papsoka II.
Fák, cserjék 50 + 150 Papsoka I.