Fakivágások

Favizsgálati dokumentáció

Balatonfüred, Kisfaludy utca 2. szám előtti közterületen gyökerező 3db közönséges vadgesztenye (aesculus hippocastanum) favizsgálati dokumentációja és ápolási javaslat tétele

A városi körülmények, a klimaváltozás , a talajvizszint csökkenése nem kedvezőek a fák életkörülményeinek tekintetében. A körbeburkolás és a taposás a vízfelvételt és a  gyökerek légzését nehezíti, az űrszelvénybe lógó ágak eltávolítása és az egyéb sebzések pedig utat nyitnak a kártevőknek, gombáknak. Az évek folyamán ezek a tényezők a városi fák olyan szintű károsodásához és szerkezeti meggyengüléséhez vezetnek, hogy azok a környezetük vagyon és személybiztonságát is veszélyeztetik, különösen az utóbbi időszak szeles időjárásában. Egyébként a növényeknek, a fáknak is megvan a maguk életciklusa, életútja, sajnos a fák is egy idő után elöregednek, pusztulásnak indulnak természetes módon.

Okleveles favizsgáló és faápoló szakember szakvéleményére alapozva eltávolításukról és pótlásukról szükséges gondoskodni. Ez történik a Kisfaludy utca északi oldalán az üzletek és a Kisfaludy Galéria közvetlen közelében található, erősen károsodott, a korhadási folyamatok előre haladása miatt veszélyessé vált vadgesztenye fákkal is. Cseréjüket nagyméretű Pirosvirágú vadgesztenyék ültetésével oldjuk meg, mivel ezeket kevésbé, vagy egyáltalán nem támadja meg  kártevő.