Őszi Kiültetések és Európai díjátadó Balatonfüreden

Ezt a bejegyzést egy köszönetnyilvánítással szeretném kezdeni. Ahogyan már biztosan oly sokan, így ezen cikk olvasói is tapasztalták városszerte, hogy októberben elkezdődött a kétnyári virágok kiültetése. Balatonfüred több pontján, a Tagore sétányon, az Ady Endre, Jókai, valamint a Blaha utcákban sétálgatva is színes árvácskákban gyönyörködhetnek az arra járók.

Rengetegen megállítják kollégáinkat ebben az időszakban, hogy megköszönjék munkájukat és elmondják milyen gyönyörű is Balatonfüred városa. Ezúton is szeretnénk megköszönni ezeket a jóleső, dicsérő szavakat a város minden lakójának és az ide látogatóknak is. Köszönjük, hogy ilyen nagyra értékelik és megbecsülik munkánkat!

A szakmai elit is úgy látja, hogy Balatonfüred Város Önkormányzata és a PROBIO Zrt. együttműködésével Városunk közterületei minden szempontból páratlan az országban. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a tavalyi évben elnyert „A ranyfa” minőségi díj, amely a Virágos Magyarország országos versenyen elérhető legmagasabb kitüntetés és amely 3 évre szól Balatonfürednek, Sárospataknak és Gyula városának. De nem csak országos dicsőségnek örvendhet a város….

Haus (Ausztria)

2020.-ban az Entente Florale – Virágos Európai Városok és Falvak nemzetközi versenye és annak szakmai zsűrije Balatonfüred városát választotta a hivatalos díjátadó ünnepség helyszínéül. Ez annyit jelent, hogy a versenyben résztvevő országok delegációi, a legjobbak legjobbjai, itt, nálunk gyűlnek össze, egy hosszú hétvége erejéig, jövő év szeptemberében Európa legrangosabb szakmai konferenciájára és díjátadó ünnepségére. Cégünk vezetősége az önkormányzat delegációjával részt vett az idei díjátadón, aminek az osztrák Haus község adott otthont.

Hasonló magas színvonalat tapasztaltunk nyugati szomszédjainknál. Egy teljesen más klímán, sokkal kisebb méretű településen, ennek megfelelően eltérő növényfajtákkal találkoztunk a közterületeken, új európai trendeket ismerhettünk meg, ötleteket, valamint tapasztalatot gyűjtöttünk a jövőre nézve, mindezt festői környezetben tehettük meg.

Haus (Ausztria)

A kitüntetések sora azért is jár a városnak, mert nem csak szezonálisan vagy alkalmanként hoz újdonságot, nem csak a nyári hónapokban ápolt és rendezett, hanem egész évben egyenletes és kimagasló minőséget képvisel. Remek példáját mutatja az egyenletes színvonalnak az éppen folyamatban lévő őszi kiültetések is. Mindannyian egyre gondolunk, ha azt halljuk, kétnyári virág, az árvácska csodás növény, amely szinte egyedülálló módon képes átvészelni a telet, különösebb védelem nélkül.

A titka abban rejlik, hogy időben ki legyen ültetve, abban az esetben, ha október elején földbe kerül, képes annyira megerősödni, hogy tavasszal háromszor akkorára hajtson és bírja egészen májusig. Ebből kifolyólag szükségszerű már ott is elbúcsúznunk az egynyári virágainktól, ahol még gyönyörűen virágoznak.

A PROBIO Zrt. Parkfenntartási részlege minden kiültetés előtt az ágyásokat és virágládákat professzionális felhasználásra készített savanyú „balti” tőzeggel, szerves valamint műtrágyával tölti fel, a talajszerkezet és minőség javítása, a beültetett növények megfelelő fejlődése érdekében. Utógondozásban pedig tervszerűen tápoldatot is kapnak, főleg a városszerte kihelyezett virágládáink.

Fontos, hogy az ágyásainkba az árvácskával egyidejűleg ültetjük a tavasszal elsőként virágzó tulipán hagymákat is. Sok városi évelő, valamint cserjesávot is tulipánokkal díszítünk, annak érdekében, hogy Balatonfüreden a lehető leghamarabb érezhessük és láthassuk a tavasz érkezését. A kétnyári kiültetések terveit az elmúlt évekhez hasonlóan Pádár Tibor, Balatonfüred Főkertészének, a PROBIO Zrt. Parkfenntartási részlegének vezetőjének koncepciói alapján készítettük el.

Balatonfüred, 2019.10.11.
Pádár Tamás