Városi fák alakító metszése

Megkezdtük a városi fák alakító és egészségügyi metszését, gallyazását és kivágását. Ezek a munkálatok jelenleg a Szabadság, Arácsi, Ady Endre, Csárda, Arad és a Zákonyi utcákban folynak.

A városban, az utóbbi években több helyen Oszlopos juhar fafajta felhasználásával alakítottuk ki az utcai fasorokat, mivel ez a fajta jól tolerálja a városi viszonyokat, a keskeny zöld sávok szűk élettereit, a szennyezett városi levegőt, az időszakos szárazabb és forróbb nyári klímát, rendszeres koronaalakítást, valamint keskeny lombjukkal az épületek között kialakult szélcsatornákban felgyorsuló légáramlást. A keskeny koronaforma az utak űrszelvényének megtartása szempontjából is kedvező tulajdonság. Így az évenkénti metszések által okozott gyenge, jól gyógyuló kis sebzésekkel,a fák károsodása nélkül hosszú távon fenntarthatóvá teszik e fafaj alkalmazásával.

A Szabadság utcai fasorok telepítésekor hibásan döntöttek a platán mellett, mivel a szűk ültetési hely, a korona számára is túlzottan sűrű ültetéssel csak a gyakori és erőteljes metszéssel tartható fenn.

Az utóbbi időben egyre gyakoribb szeles időjárásra tekintettel a fák töréskártól való megóvása érdekében az utcában található fák koronájának könnyítéséről döntöttünk.

Ugyanezen fák közül a beteg egyedeket, azokat, amelyek károsítják a járda és útburkolatot, és amelyek akadályozzák a fasor többi egyedének egészséges növekedését, szintén eltávolítjuk.

A munkálatok a balesetek és az anyagi kár megelőzésére tekintettel az érintett útszakaszok részleges és időszakos lezárásával, a lakosság tájékoztatása mellett zajlanak.